Kristendemokrater håber på genvej til tinget


Partiets vestjyske kandidat Tove Videbæk kan vinde et kredsmandat, hvis hun får lige så mange stemmer som ved sidste valg.
Kristendemokraterne kommer tilbage til Christiansborg, selvom partiet ikke skulle klare spærregrænsen på to procent.

Det er partiets lokalpolitikere i Midt- og Vestjylland i det mindste overbeviste om.

På landsmødet i Middelfart fremhævede blandt andre byrådsmedlem Arne Nielsen fra Holstebro, at regionsmedlem Tove Videbæk har gode chancer for at få et kredsmandat i region Midt- og Vestjylland og dermed trække et eller to tillægsmandater med ind i Folketinget, skriver Kristeligt Dagblad.

Det kræver 'blot', at Tove Videbæk får lige så mange stemmer, som hun gjorde ved regionsvalget i 2005, det vil sige omkring 18.000-20.000 stemmer.

Større chance for kredsmandat ved dette valg
At chancen for et kredsmandat er større denne gang end ved sidste valg hænger sammen med, at landets valgkredse efter en reform er inddelt på en anden måde end ved sidste folketingsvalg.

Partiledelsen er dog ikke meget for at markedsføre denne mulighed for at komme ind via Christiansborgs bagindgang.

Partiformanden: For defensivt kun at satse på kredmandat
Partiformand Bodil Kornbek vil ikke sælge Kristendemokraterne som et 'vestjysk parti' til vælgerne. På et pressemøde blev hun spurgt, om man ikke burde gøre mere ud af Tove Videbæks chance over for vælgerne, da det måske kunne begrænse deres frygt for at spilde en stemme på partiet.

»Nej, det ville være alt for defensivt. Vi er bredt politisk parti for hele landet og ikke et parti for Lolland-Falster, Bornholm eller Vestjylland«, siger hun.

Tove Videbæk kritisk over for sin formands partilinje
Skulle det lykkes Tove Videbæk at trække et eller to folketingsmedlemmer i Folketinget, vil det være noget nær skæbnens ironi for det lille parti. Netop Tove Videbæk har været kritisk over for Bodil Kornbeks kursændring og valget af Helle Thorning-Schmidt (S) som statsministerkandidat.

Nedtoningen af den 'firkantede abortmodstand' har også givet anledning til panderynker i partiets vestjyske højborg.

Formanden forsøgte at bygge bro till de skeptiske vælgere
På landsmødet forsøgte Bodil Kornbek dog at bygge bro til de skeptiske, borgerligt sindede vælgere - og ikke mindst til de vælgere, der har fået indtrykket af, at partiet har nedtonet sin kristelige inspiration.

»For Kristendemokraterne handler det helt grundlæggende om de værdier, der er inspireret af kristendommen. Vi tror på, at alle mennesker er ligeværdige, og derfor skal behandles med respekt. Det gælder det ufødte foster og den politiske kamp for at bringe aborttallet ned. Det gælder vores børn og unge, familierne, dem på arbejdsmarkedet og dem udenfor, den enlige mor, seniorerne og den døende«, sagde Bodil Kornbek blandt andet i sin landsmødtale.

Lav vælgertilslutning bliver endnu lavere
Partiets valgslogan er 'vi tror på dig', men flere talere understregede, at 'vi tror på Gud', og at der både skal bedes og arbejdes, hvis det skal lykkes at få partiet tilbage i Folketinget.

I dagens meningsmåling, som Vilstrup har udført for Politiken, får partiet kun 0,8 procent af stemmerne. Det er en halvering i forhold til folketingsvalget for to år siden og samme tilbagegang i forhold til Vilstrups måling i lørdags.

Kristendemokraterne, der ellers medlemsmæssigt står forholdvis stærkt, har også mistet omkring 400 medlemmer det seneste år, så der nu er 4.600 tilbage.

Partiledelsen anslår selv, at de blødere formuleringer om abort har kostet omkring 100 medlemmer.

Ingen kommentarer: